Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 03.12.2024 – 16.12.2024
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | |
03.12 wtorek | Bułka maślana z masłem, miodem, płatki jaglane na mleku z bakaliami, herbata rumiankowa | Pyzy z mięsem w sosie cebulowym, surówka z ogórka kiszonego, marchewki i pora, kompot z czarnej porzeczki, banan | Barszcz biały z jajkiem, chleb ziarnisty z masłem, ogórkiem, piersią pieczoną z indyka, rzodkiewką, herbata z cytryną | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, płatki jaglane | ||||
04.12 sroda | Chleb pszenny z masłem, szynką wieprzową, ogórkiem konserwowym płatki kukurydziane z orzechami na mleku, herbata miętowa | Ziemniaki z cebulką i koperkiem, kotlet mielony z fileta i łopatki, sałata ze szczypiorem i pestkami dyni w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy z imbirem | Zupa z soczewicy czerwonej z ryżem, bułka półfrancuska z nadzieniem, mleko z wanilią , melon 1/8 | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajo, | ||||
05.12 czwartek | Chleb gwarek z czarnuszką z masłem, humusem z ciecierzycy i serka, rzodkiewką, szczypiorem, kakao | Makaron penne, sos szpinakowo- serowy, surówka z kapusty czerwonej z żurawiną i rodzynkami, kompot wiśniowy, mandarynka | Zupa koperkowa z ziemniakami, bułka pszenna z masłem, kiełbasą szynkową, papryką, herbata miętowa | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser topiony, | ||||
06.12 piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, jajkiem, polędwicą drobiową, szczypiorem, kawa Inka na mleku, buraczek | Ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot wieloowocowy | Zupa grochowa z ryżem, wafel ryżowy, serek biały z truskawką, herbata z imbirem jabłko | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik, jajko, pestki dyni, orzechy | ||||
09.12 poniedz | Chleb wieloziarnisty z masłem, pasztetem drobiowym rzodkiewką szczypiorem płatki owsiane z bakaliami na mleku, herbata owocowa, kalarepka | Kaszotto z mieszanki kasz z mięsem i warzywami, sos pomidorowy z bazylią, surówka z kapusty pekińskiej z selerem sałatkowym i kukurydzą, napój malinowy | Zupa krem z brokuła z grzankami, budyń z kaszy jaglanej z sokiem malinowym, biszkopty, banan | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, kasza pęczak, bakalie, seler sałatkowy | ||||
10.12 wtorek | Chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, marchewką z czosnkiem, płatki ryżowe na mleku z żurawiną, herbata z cytryną i imbirem | Kasza bul- gur, gulasz węgierski, surówka z białej rzodkwi z marchewką i żurawiną, kompot wieloowocowy, jabłko | Zupa warszawska z zacierką, cynamonki drożdżowe (wyrób własny), kakao | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały kasza bul- gur | ||||
11.12 środa | Chleb pszenny z masłem, kurczakiem wolno gotowanym, papryką, ogórkiem kiszonym, kawa Inka na mleku | Makaron kokardki z serem, mus z czarnej porzeczki i banana, napój z mięty z miodem i cytryną, buraczek do gryzienia | Krupnik kasza jaglaną i warzywami, mini pizza z warzywami i serem żółtym, herbata z imbirem, | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser śmietankowy, | ||||
12.12 czwartek | Chleb mieszany z czarnuszką z masłem, makrelą w pomidorach z serkiem, porem, szczypiorem, kakao, mandarynka | Talarki ziemniaków pieczone w ziołach, jajo na parze z prażonym słonecznikiem, warzywa z pieca(brokuł, kalafior, mini marchewki) z sezamem, kisiel do picia, | Barszcz czerwony ze śmietaną, bułka weka z masłem, szynką wędzoną, rzodkiewką, herbata z hibiskusa | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, ser biały, filety z makreli | ||||
13.12 piątek
|
Śniadanie kulinarne wg gustów i pomysłów dzieci, kakao, jabłko | Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy pieczony, buraczki z jabłkiem i cebulką, kompot z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z makaronem, rogalik drożdżowy ze śliwką, bawarka, pomarańcza | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, | ||||
16.12 poniedz | Chleb słonecznikowy z masłem, pastą z jajka, pora, prażonego słonecznika, szczypiorem, kasza manna na mleku, herbata z róży | Ryż po meksykańsku z kurczakiem, papryką, fasolką czerwoną, kukurydzą, suszonymi pomidorami ogórek małosolny, sok 100% pomarańczowy, pomarańcza | Kapuśniak majerankiem i ziemniakami, biszkopty, jogurt naturalny z owocami mrożonym i bakalimi, biszkopty | |
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajo, pestki słonecznika | ||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.