Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. , Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 04.10.2024 do 17.10.2024 r.
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
04.10 piątek | Bułka maślana z masłem , serek śmietankowy z truskawkami, herbata z cytryną, kalarepka do gryzienia | Ziemniaki z cebulka, kotlet szarpany z indyka z warzywami pieczony w piecu, surówka colesław, kompot wieloowocowy | Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem, kisiel żurawinowy, bułeczka drożdżowa, gruszka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały, jajko | |||||
07.10 poniedz | Chleb wieloziarnisty z masłem, pastą z makreli, jajka, szczypiorem, płatki jaglane z orzechami na mleku, herbata rumiankowa | Łazanki z kapustą mieszaną i mięsem z szynki, kisiel cytrynowy do picia, banan | Zupa koperkowa z ziemniakami, jogurt grecki z mrożonymi owocami, biszkopty | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ryba, jajo, płatki jaglane, orzechy | |||||
08.10 wtorek | Chleb pszenny z masłem , sałatą, szynką, rzodkiewką, płatki owsiane z bakaliami na mleku. herbata owocowa, marchewka do gryzienia | Pampuchy z musem jagodowo- truskawkowym, sok pomarańczowy 100% do picia | Zupa jarzynowa z ziemniakami bułka weka z masłem, kiełbasą szynkową, pomidorem, cebulką, herbata miętowa, jabłko | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, płatki owsiane, bakalie | |||||
09.10 środa | Chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, marchewką z czosnkiem, kawa inka na mleku, śliwka | Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy w panierce z płatków owsianych -pieczony w piecu, mizeria, kompot z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z makaronem, rogalik maślany, mleko z wanilią | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser żółty, płatki owsiane, jaja | |||||
10.10 czwartek | Chleb razowy z masłem, jajko w sosie wiosennym, płatki kukurydziane z orzechami na mleku, herbata z hibiskusa, buraczek | Rizotto z mięsem i warzywami, sos pomidorowy z bazylią, sałatka z ogórka małosolnego z papryką i marchewką, kompot śliwkowy | Zupa z ciecierzycy z zacierką, budyń czekoladowy, bułeczka maślana, nektarynka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja , orzechy | |||||
11.10 piątek | Bułka wieloziarnista z masłem serkiem almette, papryką, ogórkiem, szczypiorem, kakao, marchewka do gryzienia | Kasza gryczana prażona, szynka pieczona w sosie własnym, carpacio z buraka z rukolą i orzechami, kompot wieloowocowy z cynamonem | Barszcz biały z jajkiem, sałatka owocowa z miodem, herbatniki, gruszka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały, | |||||
14.10 poniedz | Chleb z masłem czosnkowym, parówki cielęce na liściu sałaty z sosem pomidorowym, bawarka | Makaron penne, sos szpinakowo- śmietanowy, surówka z czerwonej kapusty z żurawiną, woda z miodem i limonką, jabłko | Zupa meksykańska z mięsem mielonym, bułka z masłem, jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorem, herbata z cytryną, | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser topiony | |||||
15.10 wtorek | Chleb wieloziarnisty z masłem, pastą z kiełbasy i jajka, prażonego słonecznika i pora, rzodkiewką, natką, kawa Inka | Ryz na sypko, gulasz z indyka z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką, kompot z wiśni, śliwka | Zupa włoska z papryką i serem żółtym, bułka z masłem szynką wędzoną, sałatą, koperkiem, herbata miętowa | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja | |||||
16.10 środa | Chleb żytni z czarnuszką z masłem, pasztetem drobiowym, pomidorem, cebulką, kasza manna z żurawiną na mleku, herbata z cytryną | Ziemniaki z koperkiem, kotlet z dorsza, pieczony, surówka z kapusty kiszonej z pestkami dyni i ananasem, galaretka do picia, morela | Barszcz czerwony, ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonką, sok 100% | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam , jaja, ryba mrożona, kasza manna | |||||
17.10 czwartek | Chleb z masłem, filetem pieczonym, natką, rzodkiewką, makaron muszelki na mleku, herbata z róży | Ziemniaki pieczone w ziołach, jajko na parze, marchewka z jabłkiem i brzoskwinią, kompot z czarnej porzeczki, banan | Zupa kalafiorowo-brokułowa z zacierką, bułka z masłem, kiełbasą krakowską suchą, pomidorem szczypiorem, herbata z cytryną | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajo | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.