Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego  i Rady (UE)                     

nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu           

 z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym.    

  Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę”  od dnia  13.02 -26.02.2024r.

data  I POSIŁEK-      śniadanie II POSIŁEK-     drugie danie III POSIŁEK – zupa+ deser
13.02 wtorek Chleb graham z masłem, pasztetem drobiowym, papryką, natką, płatki kukurydziane z orzechami i  dynią na mleku, herbata z cytryną Pyzy z mięsem, sos cebulowo-pieczarkowy, sałata lodowa                            z rzodkiewką i szczypiorkiem w sosie winegret, kompot wiśniowy, gruszka Zupa selerowa z zacierką, katarzynki z sezamem, sok jabłkowy 100%-
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, orzechy, pestki dyni, sezam
14.02 środa Chleb wieloziarnisty z masłem, sałatą lodową, szynką wędzoną, ogórkiem kiszonym, kasza manna z żurawiną na mleku, herbata z owoców leśnych Makaron pełnoziarnisty spaghetti, sos boloński z serem,  biała rzodkiew z marchewką w sosie jogurtowym, kompot wiśniowy   z cynamonem Krupnik z ziemniakami                           i mieszanką kasz, bułeczki serowe  (wyrób własny) owocowo- warzywny, (banan,  jabłko, burak mandarynka, marchewka)
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajo, kasza, żurawina,
15.02 czwartek Bułka pełnoziarnista z ziarnami                        z masłem, serek śmietankowy                     truskawkami, herbata miętowa,   kalarepa do gryzienia Kasza bul-gur, gyros z indyka,  sałatka z ogórka kiszonego z papryką i pestkami słonecznika, kompot wieloowocowy, Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, bułka z pastą  z łososia i serka, pomidorem, koperkiem, kawa inka na mleku
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik , łosoś, kasza bul-gur
16.02 piątek Chleb z czarnuszką z masłem, serem żółtym, marchewką z czosnkiem, kawa Inka z mlekiem, jabłko Ziemniaki puree z koperkiem, filet                  z dorsza z pieca, surówka z kapusty kiszonej z ananasem, kompot z czarnej porzeczki Zupa grochowa z majerankiem        i zacierką, bułka półfrancuska            z owocami, sok 100% jabłkowy
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik, jajko, ryba
19.02 poniedz DZIEŃ MAŁEGO KSIĘCIA hod-dogi książęce  z parówką                      z szynki, sos pomidorowy, sałata, papryka, ogórki, kawa na mleku Naleśniki z nadzieniem serowo-różanym, mus z owoców mrożonych, napój lisia kita (pomarańcza z limonką) Zupa  latarnika- krem                            z brokułów z grzankami, galaretka z bitą śmietaną                      i brzoskwinią, ciastko ,,Małego Księcia”
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, serek śmietankowy
20.02 wtorek Chleb z masłem, pastą z jajka i pora

i prażonego słonecznika, natką, zacierka na mleku, herbata z cytryną

Kasza pęczak, gulasz z indyka                          z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką, kompot, wieloowocowy Zupa warszawska                                  z ziemniakami, kasza manna               z sokiem malinowym, biszkopty, kalarepka
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajko, kasza manna
21.02 środa Bułka z ziarnami z masłem, dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym, kakao z cynamonem Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy w panierce z sezamu-pieczony,  buraczki z cebulką, kompot z czarnej porzeczki Zupa ogórkowa, budyń czekoladowy, wafel ryżowy, pomarańcza
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam
22.02 czwartek Chleb z czarnuszką z masłem, piersią pieczoną z indyka, pomidorem cebulką, płatki ryżowe na mleku, herbata z sokiem Ziemniaki z koperkiem, jajko na parze z pestkami słonecznika, warzywa                na parze( marchew, brokuł, kalafior), sok pomarańczowy , banan Barszcz czerwony z makaronem muszle, bułka z masłem, kiełbaski drobiowe z sosem pomidorowym, herbata miętowa
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja
23.02 piątek

 

Chleb słonecznikowy z masłem, pastą z dorsza wędzonego i sera białego, makaron na mleku, herbata                          z miodem i cytryną Ziemniaki z koperkiem i cebulką, kotlet drobiowo-wieprzowy pieczony                        w piecu, surówka chłopska z pestkami dyni, kompot wieloowocowy Barszcz biały z jajkiem, jogurt naturalny z mrożonymi owocami, precel z makiem
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, jogurt, sezam, ryba wędzona
26.02 poniedz Chleb słonecznikowy z masłem, kurczakiem faszerowanym, selerem konserwowym z natką, papryką,  kawa Inka na mleku Makaron  mieszany z białym serem, marchewką z pomarańczą                                      i brzoskwinią, napój cytrynowy                         z miodem, marchewka kapuśniak na mięsie wieprzowym, chlebek chrupki, kabanos drobiowy, soczek w kartoniku
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy,ser biały, seler konserwowy

 

 

 W naszej kuchni posiłki przygotowywane są  z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w  piecu konwekcyjno- parowym.