Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 10.04.2024 – 23.04.2024r.
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
10.04 sroda | Chleb pszenny z masłem, pastą z jajka i sera żółtego, rzodkiewką, natką, kakao, | Kasza kus- kus, pieczone udko z kurczaka, sałatka grecka z pestkami dyni, kompot wiśniowy | Zupa kartoflana z majerankiem, kisiel z żurawiną, chrupki kukurydziane, mandarynka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajo, pestki dyni | |||||
11.04 czwartek | Chleb wieloziarnisty z masłem, pasztetem z fileta, pomidorem, cebulką, płatki owsiane z orzechami i rodzynkami na mleku, herbata miętowa | Makaron penne, sos szpinakowo- śmietanowy, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, marchewką i pestkami słonecznika, kompot z czarnej porzeczki | Zupa meksykańska, pieczywo chrupkie razowe, kiełbaska z szynki z ketchupem, ogórek kiszony, herbata owocowa , kalarepka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, orzechy | |||||
12.04 piatek | Chleb razowy z masłem, serem żółtym, marchewką z czosnkiem, płatki jaglane z dynią na mleku, herbata owocowa | Ziemniaki z koperkiem, filet z soli w panierce z sezamem, surówka z kapusty kiszonej z ananasem, kompot wieloowocowy, jabłko | Zupa grochowa z zacierką, pieczywo WASA, serek śmietankowy z bananem, sok pomarańczowy 100% | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik, jajko, ryba surowa, ser śmietankowy | |||||
15. 04 poniedz | Chleb gwarek z czarnuszką z masłem, szynką gotowaną ogórkiem zielonym, szczypiorem, gwiazdki cynamonowe bez cukru na mleku, herbata z cytryn | Kasza jęczmienna, gulasz drobiowy z warzywami, surówka z ogórka zielonego i kiszonego ze szczypiorem, kompot malinowy, mandarynka | Zupa koperkowa z ziemniakami, mini pizza z warzywami i serem żółtym, herbata rumiankowa | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, kasza manna | |||||
16.04 wtorek | Bułka z skiełkowaną pszenicą z masłem, twarożek śmietankowy z truskawkami, herbata z miodem, burak | Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy pieczony w piecu, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy | Zupa ogórkowa z ryżem, wafelek kukurydziany, mus z marchewki i pomarańczy, woda z cytryną do picia | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser śmietankowy | |||||
17.04 środa | Chleb pszenny z masłem, piersią z indyka, selerem sałatkowym z papryką i natką, kakao, marchewka do gryzienia | Makaron z serem, polewa waniliowo-owocowa, , napój cytrynowy z miętą, jabłko | Zupa pomidorowa z ryżem, bułka z masłem, kiełbasą szynkową, rzodkiewką, szczypiorkiem, herbata rumiank. | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser śmietankowy | |||||
18.04 czwartek | Chleb słonecznikowy z masłem, szynką wędzoną, ogórkiem zielonym, natką, makaron na mleku, herbata z melisą | Gołąbki z ryżem i mięsem, ziemniaki, sos pomidorowy z bazylią, kisiel żurawinowy do picia, banan | Krupnik z mieszanką kasz, bułka półfrancuska z owocami, szejk czekoladowy na jogurcie | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, kasza jęczmienna | |||||
19 04 piatek | Chleb mieszany z masłem, roladą z kurczaka, sałatą, pomidorem, kawa Inka na mleku, kalarepa | Kaszotto z mięsem i warzywami, surówka z białej rzodkwi z marchewką w sosie jogurtowym, kisiel owocowy | Krem brokułowo- kalafiorowa z grzankami, ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, herbatniki | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, kasza jęczmienna, | |||||
22.04 poniedz
|
Chleb słonecznikowy z masłem czosnkowym, jajko w sosie wiosennym, kakao, jabłko | Ryż na sypko, kurczak w jarzynach i sosie śmietankowym, surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami, kompot wieloowocowy | Rosół z makaronem, precel z sezamem, jogurt naturalny z mrożonymi truskawkami | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, jogurt, sezam | |||||
23.04 wtorek | Chleb pszenny z masłem, pastą z łososia i serka białego z porem i koperkiem, kasza manna na mleku, herbata miętowa | Ziemniaki pieczone w ziołach, jajko na parze , kalafior z masłem, sezamem i prażonym słonecznikiem, kompot wiśniowy, gruszka | Zupa z soczewicy czerwonej z ryżem, bułka z masłem, szczypiorem, kiełbaski białe z sosem czosnkowym, herbata z cytryną | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, łosoś, sezam, prażony słonecznik | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.