Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 25.11–08.12.2025 r.
| data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
| 25.11. wtorek | Chleb wieloziarnisty z masłem, pastą z makreli w pomidorach i sera białego, cebulką i natką, płatki jaglane z bakaliami na mleku, herbata z sokiem malinowym , marchew | Kasza gryczana na sypko, gulasz drobiowy z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem kiszonym i cieciorką, kompot wieloowocowy | Zupa szczawiowo-szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, bułeczka drożdżowa z jabłkiem (wyr. własny), bawarka | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, płatki jaglane, żurawina, ser biały | |||||
| 26.11 środa | Chleb gwarek z czarnuszką z masłem, mięsiwem pieczonym, papryką, szpinakiem, kawa Inka na mleku, | Pierogi ruskie z cebulką i masłem, marchewka z jabłkiem i brzoskwinią, kisiel z mrożonych owoców do picia, banan | Barszcz ukraiński, chlebek chrupki , kiełbaska na ciepło, sos pomidorowy, ogórek konserwowy, herbata miętowa | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały | |||||
| 27.11 czwartek | Bułka maślana z masłem, dżemem niskosłodzonym, kakao, marchewka do gryzienia | Ziemniaki z koperkiem, kotlet mięsno-jajeczny z dodatkiem soczewicy, sałatka grecka z awokado i pestkami dyni, kompot wiśniowy | Zupa fasolowa z ziemniakami chleb z masłem, humusem z ciecierzycy, koperkiem , herbata miętowa, śliwka | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajka | |||||
| 28.11 piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, jajko w sosie wiosennym , płatki kukurydziane na mleku, herbata miętowa | Frytki pieczone z ziołami, mięso gotowane z warzywami, fasolka szparagowa z sezamem, kompot z czarnej porzeczki, jabłko | Zupa selerowa z grzankami galaretka z bitą śmietaną i brzoskwinią, herbatniki be-be | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, dynia, jajko | |||||
| 01.12 poniedz dzień owoc- warzyw | Śniadanie kulinarne wg gustów i pomysłów dzieci, pomidor, papryka, szpinak, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, wąsy groszku zielonego | Ziemniaki, kotlet z kalafiora, kaszy jaglanej, jajka, surówka z marchewki, pora, jabłka z orzechami, kompot wiśniowy | Zupa ogórkowa z ryżem, budyń czekoladowy, talerz owocowo- warzywny, , jabłko, pomarańcza, marchew, kalarepa, burak), sok marchewkowo-jabłkowy | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajka, seler konserwowy , orzechy | |||||
| 02.12 wtorek | Chleb pszenny z masłem, piersią pieczoną z indyka, selerem konserwowym ze szczypiorem, płatki ryżowe z orzechami na mleku, herbata z imbirem | Pampuchy drożdżowe z polewą truskawkowo- wiśniową z jogurtem greckim, napój z miodem cytryną i imbirem, banan | Barszcz biały z kiełbasą, bułka z masłem, mięsiwem pieczonym, ogórkiem zielonym, natką, herbata z róży, | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, | |||||
| 03.12 środa | Chleb pszenny z masłem, pasztetem pieczonym z żurawiną, ogórkiem, natką, kasza manna z rodzynkami na mleku, herbata | Ryż na sypko, gyros z indyka z kukurydzą i cebulką, surówka wielowarzywna z kukurydzą, kompot wieloowocowy | Krupnik na rosole z mieszanką kasz, ryż z jabłkami i bitą śmietaną, gruszka | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, | |||||
| 04.12 czwartek | Chleb słonecznikowy z masłem, pastą z jajka i pora, pomidorem, kawa inka na mleku, marchewka | Kaszotto z pęczaku z mięsem i warzywami, sos pomidorowy z bazylią, sałata lodowa z rzodkiewką i sosem jogurtowym, kompot z czarnej porzeczki | Zupa owocowa z makaronem, mini pizza z warzywami (wyrób własny), jabłko | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, | |||||
| 05.12 piątek
|
Chleb razowy z masłem, serem żółtym, marchewką z czosnkiem, kakao miętowa, słodki upominek od Mikołaja | Ziemniaki z koperkiem burger rybny z mintaja, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i ananasem, kompot wieloowocowy | Zupa z ciecierzycy z majerank. i zacierką, piernik Mikołajkowy pomarańcza | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, ryba surowa | |||||
| 08.12 poniedz | Chleb z masłem czosnkowym, szynką wieprzową, ogórkiem kiszonym, płatki jaglane z żurawiną na mleku, herbata z cytryną | Naleśniki z mieszanki mąk z serkiem śmietankowym, musem z owoców mrożonych żurawiną, napój miętowy z cytryną, banan | Zupa pomidorowa z ryżem, chleb z masłem kiełbasą szynkową, szczypiorem, herbata z miodem, | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, orzechy, jajko, ser biały | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.
DIETA PODSTAWOWA
DATA
ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
01.12.2025
Płatki kukurydziane mleku 250 ml
(7)
Chleb graham (1) 60g, masło 82% tłuszczu (7) 10g, pasztet pieczony (1,3) 20g, ser salami (7) 20g, ogórek kiszony 20g, sałata 5g
Herbata czarna 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Jarzynowa na wywarze warzywnym (9) 250ml
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem 150g
Ryż biały 150g
Woda z cytryną 250 ml
Jogurt homogenizowany (7) 150g
WTOREK
02.12.2025
Chleb żytni (1) 60g, masło 82% tłuszczu (7) 10g, schab pieczony 20g, serek paprykowy (7) 20g, pomidor 20g, roszponka 5g
Kawa zbożowa na mleku (1,7) 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Pomidorowa z makaronem na wywarze warzywnym (1,3,9) 250 ml
Tradycyjny kotlet mielony (1,3) 60g
Ziemniaki z koperkiem 100g
Colesław (3) 60g
Woda z cytryną 250 ml
Koktajl mango na maślance (7) 100ml
ŚRODA
03.12.2025
Bułka pszenna 1szt. (1) 60g, masło 82% tłuszczu (7) 10g, filet z kurczaka 20g, ser żółty (7) 20g, ogórek 20g, szpinak baby 5g
Herbata owocowa 250ml
Warzywo do pochrupania
Marchewka 50g
Barszcz ukraiński na wywarze warzywnym
(9) 250 ml
Placki ziemniaczane z jogurtem 2szt/50ml (1,3,7)
Woda z cytryną 250 ml
Kisiel owocowy 150g
CZWARTEK
04.12.2025
Chleb wieloziarnisty (1,6,11) 60g, masło 82% tłuszczu (7) 10g, , pasta jajeczna (3) 20g, szynka wiejska (7) rzodkiewka 20g, rucola 5g
Kawa zbożowa na mleku (1,7) 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (9) 250 ml
Rolada wieprzowa w sosie ciemnym 80g
Kasza gryczana 100g
Kalafior na parze 60g
Woda z cytryną 250 ml
Shake truskawkowy (7) 100ml
PIĄTEK
05.12.2025
Chleb pszenny (1) 60g, masło 82% tłuszczu (7) 10g, hummus klasyczny (11) 20g, polędwica sopocka (1) 20g, ogórek konserwowy (10 ) 20g, kiełki 5g
Kakao z mlekiem (1,7) 250ml
Warzywo do pochrupania
Kalarepa 50g
Żurek z kiełbasą drobiową i jajkiem (1,3,9) 250 ml
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem z polewą waniliową (7) 350g
Woda z cytryną 250 ml
Pieczywo razowe (1) 2szt
Pasta z awokado i serka białego (7) 40g
