Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. , Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 29.09.2025– 10.10.2025 r.
| data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
| 29.09. poniedz | Chleb dyniowy z masłem, pasta z makreli i jajka, rukolą, owsianka kokosowa z brzoskwinią i migdałami, herbata owocowa z goździkami, |
Ryż brązowy z kurkuma, indyk w sosie meksykańskim, surówka z selera z pestkami dyni i żurawiną, woda z miodem i cytryną, |
Zupa warszawska z zacierką i ziemniakami, paluch serowy, herbata miętowa, kalarepa | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, owies, | |||||
| 30.09 wtorek | Bułka grahamka z masłem, omlet z szynką, papryką i brokułem i serem, kawa Inka, burak | Makron penne, zapiekany w warzywami i serem mocarella, chipsy z marchewki, kompot z czarnej porzeczki | Zalewajka ziemniaczana z majerankiem i cebulką, szejk owocowy na jogurcie greckim, biszkopty, śliwka | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajka, ser mocarella | |||||
| 01.10 środa | Chleb z masłem czosnkowo- ziołowym, sałata, paróweczki drobiowe z sosem pomidorowym, kakao, buraczek | Pierogi ukraińskie z cebulką , śmietaną, kompot truskawkowy banan | Barszcz czerwony z ziemniakami chlebek chrupki, papryka, kabanos drobiowy, herbata owocowa | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały, | |||||
| 02.10 czwartek | Chleb żytni z masłem, humusem z ciecierzycy (wyr. wł.) ogórek kiszony, płatki ryżowe z suszoną morelą na mleku, herbata z cytryna, kalarepa | Makaron tiagatelle, filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym, mix sałat w sosie ziołowym, kompot wieloowocowy | Krupnik na rosole z miksem kasz panklejki z twarożkiem waniliowym (wyr. wł), mleko z wanilią, brzoskwinia | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser smietankowy | |||||
| 03.10 piątek | Bułka weka z masłem, serek śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryna, marchew | Ziemniaki purre z koperkiem, kotlet z łopatki, kaszy gryczanej i pieczarek, sałatka z ciecierzycy, pomidorów w i papryki, galaretka do picia | Żurek na zakwasie z jajkiem, jabłko pieczone z cynamomem pod pierzynką z kruszonki (wyr. wł), lemoniada cytrynowo- pomarańczowa | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser śmietankowy, ciecierzyca | |||||
| 06.10 poniedz | Chleb wieloziarnisty z masłem, szynką serem żółtym, pomidorem, kiełkami , napój waniliowy z mleka, kalarepa | Kasza bul-gur jajko w sosie koperkowym, sałatka jesienna (kapusta, cukinia, marchew, koper), kompot z czerwonej porzeczki | Zupa meksykańska z mięsem mielonym, bułka wieloziarnista z masłem serkiem z warzywami, herbata miętowa, melon | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajko, ser biały | |||||
| 07.10 wtorek | Chleb pszenny z masłem, pastą z kiełbasy, jajka i słonecznika z natką i papryką, jaglanka z żurawiną i bananami na mleku, herbata mięt. | Ziemniaki z koperkiem, filet z miruny z pieca, surówka z kapusty kiszonej z ananasem, kisiel cytrynowy do picia, jabłko | Zupa ogórkowa z ryżem, ciasto z buraka czerwonego (wyr. wł) napój mleczno- bananowy | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, ryba surowa | |||||
| 08.10 sroda | Chleb kukurydziany z masłem, piersią pieczoną z indyka, sałata pomidorem, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa | Ziemniaki pieczone z ziołami, mięso gotowane z warzywami, marchewka z groszkiem, kompot agrestowy, gruszka | Zupa krem z kapusty kiszonej z grzankami, bułka z masłem, pasztetem z fileta, ogórkiem konserwowowym, herbata rum. | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, | |||||
| 09.10 czwartek | Chleb z masłem, szynka chłopską, kolorowa sałatka w sosie fistaszkowym, kawa Inka, buraczek | Kaszotto z miksem kasz, z mięsem i warzywami, sos pomidorowy z bazylią, sałatka z buraka z marchewką, papryką i cebulką, kompot wiśniowy | Zupa z soczewicy czerwonej z zacierką, ciastka dyniowe (wyr wł.) sok 100 % jabłko, pomarańcza | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, soczewica | |||||
| 10.10 piątek | Chleb włoski z suszonymi pomidorami z masłem, karczkiem pieczonym, rzodkiewką, szczypiorem, zacierka na mleku, herbata z imbirem | Naleśniki z serem śmietankowym, polewa truskawkowa, lemoniada pomarańczowo- cytrynowa z miodem, kalarepa | Zupa selerowo- porowa z ziemniakami, rogali maślany z nadzieniem, herbata z hibiskusa | ||
| ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajko, ser biały | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.
DIETA PODSTAWOWA
DATA
ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
ŚRODA
01.10.2025
Bułka pszenna 1szt. (zawiera gluten), masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, filet z kurczaka 20g, ser żółty (zawiera nabiał) 20g, rzodkiewka biała 20g, sałata 5g
Kawa zbożowa z mlekiem (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Kalarepa 50g
Pomidorowa z makaronem na wywarze warzywnym ( makaron 50g z mąki durum zawiera gluten, jajko, wywar warzywny zawiera seler) 250 ml
Stek wieprzowy (zawiera jajko) 60g
Ziemniaki z koperkiem 100g
Surówka z czerwonej kapusty 60g
Woda z cytryną 250 ml
Kisiel owocowy bez dodatku cukru 80 ml
CZWARTEK
02.10.2025
Chleb wieloziarnisty (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasta jajeczna (zawiera jajko) 20g, szynka wiejska 20g, papryka zielona 20g, roszponka 5g
Herbata czarna 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem z jogurtem naturalnym ( zawiera nabiał) 300g
Woda z cytryną 250 ml
Pieczywo chrupkie razowe (zawiera gluten) 2szt
Pasta z marchewki i słonecznika (zawiera nabiał) 50g
PIĄTEK
03.10.2025
Chleb pszenny (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, hummus klasyczny 20g, polędwica sopocka 20g, ogórek zielony 20g, rucola 5g
Kakao z mlekiem (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Marchewka 50g
Pieczarkowa z natką pietruszki na wywarze warzywnym (zawiera seler) 250 ml
Paluszki rybne z mintaja ( zawiera gluten, jajko, rybę) 2 szt.
Ziemniaki puree z masłem 82% tłuszczu ( zawiera nabiał) 100g
Kiszona kapusta 60g
Woda z cytryną 250 ml
Koktajl banan truskawka na bazie maślanki (zawiera nabiał) 150 ml
DATA
ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
06.10.2025
Płatki kukurydziane mleku 250 ml
(zawiera nabiał)
Chleb graham (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, serek ziołowy (zawiera nabiał) 20g, schab benedykta 20g, papryka czerwona 20g, kiełki 5g
Herbata czarna 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Kapuśniak z ziemniakami gotowany na wywarze warzywnym (zawiera seler) 250 ml
Ragout wielowarzyne (mix papryk, cukinia, fasolka szparagowa, bakłażan, pomidory, ciecierzyca) 150g
Ryż biały 100g
Woda z cytryną 250 ml
Jogurt owocowy (zawiera nabiał) 150g
WTOREK
07.10.2025
Chleb żytni (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasztet pieczony 20g, ser żółty (zawiera nabiał) 20g, ogórek konserwowy (zawiera gorczycę) 20g, roszponka 5g
Kawa zbożowa na mleku (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Ogórek zielony 50g
Koperkowa na wywarze warzywnym (zawiera seler) 250 ml
Pieczeń wieprzowa w sosie własnym 80g
Kasza gryczana 100g
Surówka z kapusty pekińskiej 60g
Woda z cytryną 250 ml
Shake mango z płatkami owsianymi (zawiera gluten, nabiał) 150ml
ŚRODA
08.10.2025
Bułka pszenna 1szt. (zawiera gluten), masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, filet złocisty 20g, serek topiony (zawiera nabiał) 20g, pomidor 20g, szpinak baby 5g
Kakao z mlekiem (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Owoc sezonowy do pochrupania
Rosół gotowany na wywarze drobiowo-warzywnym z makaronem ( makaron 50g z mąki durum zawiera gluten, jajko, wywar warzywny zawiera seler) 250 ml
Devolay z masłem ziołowym i natką pietruszki ( zawiera gluten, jajko, nabiał) 60g
Ziemniaki z koperkiem 100g
Marchewka z groszkiem (zawiera nabiał) 60g
Serek wiejski z pestkami dyni i słonecznikiem ( zawiera nabiał) 100g
CZWARTEK
09.10.2025
Chleb wieloziarnisty (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g,
pasta z tuńczyka (zawiera rybę, jajko, nabiał) 20g, rolada ustrzycka (zawiera nabiał) 20g, ogórek kiszony 20g, rucola 5g
Herbata czarna 250ml
Warzywo do pochrupania
Kalarepa 50g
Grochówka z kiełbaską drobiową na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Racuchy z polewą na bazie jogurtu naturalnego ( zawiera gluten, jajko, nabiał) 2szt/50ml
Woda z cytryną 250 ml
Melon 100g
PIĄTEK
10.10.2025
Chleb pszenny (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, szynka konserwowa 20g, ser chudy biały (zawiera nabiał) 20g, burak gotowany 10g, rzodkiewka 10g
Kawa zbożowa na mleku (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Marchewka 50g
Barszcz ukraiński z fasolą białą na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Makaron w sosie kremowym z indykiem i brokułami ( zawiera gluten, jajko, nabiał) 300g
Woda z cytryną 250 ml
Mus owocowy 100g
