AZ dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. , Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 01.09.2025 – 12.09.2025 r.
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
01.09. poniedz | Bułka maślana z masłem, dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym, makaron na mleku, herbata rumiankowa, marchewka | Spaghetti z makaronu razowego z sosem bolońskim i mozzarellą, sałatka szopska, kompot z czarnej porzeczki z cynamonem | Zupa z soczewicy z ziemniakami, jogurt naturalny z owocami mrożonymi, ciastko owsiane, brzoskwinia | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser, soczewica | |||||
02.09 wtorek | Chleb ziarnisty z masłem, kiełbasą krakowską suchą, papryką, szczypiorem, kawa Inka na mleku | Ziemniaki z koperkiem, udko z kurczaka pieczone w ziołach, mizeria z pestkami dyni, kompot z czarnej porzeczki | Krupnik z miksem kasz, talerz owocowo-warzywny (banan, jabłko, pomarańcza, kalarepa, burak), wafel ryżowy | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja | |||||
03.09 środa | Chleb pszenny z masłem, pasztetem z fileta, pomidorem z cebulką, kakao, gruszka | Naleśniki z mieszanki mąk z serkiem śmietankowym, mus jagodowo- truskawkowy, lemoniada cytrynowa z miodem | Kapuśniak z kapusty mieszanej z majerankiem, chlebek chrupki kabanos ,, Gryzolek”, ogórek, herbata miętowa | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały | |||||
04.09 czwartek | Chleb słonecznikowy z masłem, pastą z makreli z serkiem i pestkami słonecznika, rukolą, kasza manna na mleku, herbata z róży | Ziemniaki z koperkiem i cebulką, kotlet mielony pieczony w piecu, buraczki z jabłkiem i cebulką, kompot wiśniowy | Zupa ogórkowa ze śmietaną, bułka weka z masłem, jajkiem, pomidorem, natką, herbata z cytryną, arbuz | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ryba wędzona, pestki słonecznika | |||||
05.09 piątek | Bułka wieloziarnista z masłem, jajecznica na szynce ze szczypiorem i pestkami dyni, kawa inka na mleku | Kaszotto z pęczaku z mięsem i warzywami, sos pomidorowy, sałatka grecka, kompot śliwkowy | Zupa warszawska na rosole, ciasto drożdżowe, sok 100% pomarańczowy, śliwka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajka, pestki dyni, kasza jęczmienna, ser feta | |||||
08.09 poniedz | Chleb razowy z masłem, pastą z awokado z serkiem śmietankowym i pestkami słonecznika, rzodkiewką, płatki owsiane z orzechami na mleku, herbata z hibiskusa | Ryż na sypko z kurkumą, filet z indyka w sosie meksykańskim, sałatka z ogórka kiszonego, marchewki, kukurydzy i papryki, kompot wieloowocowy | Zupa owocowa z makaronem, bułka maślana, napój miętowy z cytryną i miodem, morela | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały, pestki słonecznika | |||||
09.09 wtorek | Śniadanie kulinarne wg gustów i pomysłów dzieci ( szynka, ser żółty, pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka)kakao | Ziemniaki pieczone w ziołach, jajko na parze z sezamem, szpinak duszony w śmietanie, kompot wiśniowy | Zupa grochowa, budyń truskawkowy, herbatniki be be banan | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, sezam, owies | |||||
10.09 środa | Chleb pszenny z masłem, szynką drobiową, ogórkiem zielonym, sałatą, kawa inka, brzoskwinia | Kartacze z mięsem, sos warzywny, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z bazylią i ryżem, kasza manna z musem malinowym | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, kasza manna | |||||
11.09 czwartek | Chleb żytni z czarnuszką z masłem, pasta z jajka i pora, szczypiorem, płatki ryżowe z żurawiną na mleku, herbata rumiankowa | Ziemniaki z koperkiem, filet z dorsza- pieczony, surówka z kapusty kiszonej z pestkami dyni, kisiel do picia, jabłko | Zupa kalafiorowa z zacierką, galaretka z bitą śmietaną i arbuzem, biszkopty | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam , jaja, ryba surowa | |||||
12.09 piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, parówki z cielęciną z sosem pomidorowym, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką, kakao | Makaron z serem, polewa owocowa z owoców mrożonych, lemoniada pomarańczowa z miodem, śliwka | Barczyk ukraiński z fasolką, bułka z masłem, kiełbasą krakowską suchą, pomidorem szczypiorem, herbata z cytryną, kalarepka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.
DATA
ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
08.09.2025
Owsianka na mleku 250 ml
(zawiera gluten, nabiał)
Chleb graham (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, szynka zbójnicka 20g, jajko gotowane z majonezem (zawiera jajko) 1szt/5g, pomidor 20g, szpinak baby 5g
Herbata czarna 250ml
Warzywo do pochrupania
Kalarepa 50g
Pieczarkowa z natką pietruszki na wywarze warzywnym (zawiera seler) 250 ml
Leczo wielowarzywne (mix papryk, cukinia, bakłażan, pomidory, ciecierzyca) 150g
Ryż biały 100g
Woda z cytryną 250 ml
Jogurt z nasionami chia z musem owocowym 150g
WTOREK
09.09.2025
Chleb żytni (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasztet pieczony 20g, ser żółty (zawiera nabiał) 20g, ogórek konserwowy (zawiera gorczycę) 20g, roszponka 5g
Herbata owocowa 250ml
Owoc do pochrupania
Brzoskwinia 1szt
Jarzynowa na wywarze warzywnym (zawiera, seler) 250 ml
Gulasz z szynki wieprzowej w sosie pieczeniowym 80g
Kopytka (zawiera gluten, jajko) 100g
Surówka z czerwonej kapusty 60g
Woda z cytryną 250 ml
Żurawina i rodzynki 30g
Twarożek grani (zawiera nabiał) 100g
ŚRODA
10.09.2025
Bułka pszenna 1szt. (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, filet złocisty 20g, serek topiony (zawiera nabiał) 20g, papryka żółta 20g, kiełki 5g
Kakao z mlekiem (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Marchewka 50g
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze warzywnym
( zawiera gluten, seler) 250 ml
Nuggetsy (zawiera gluten, jajko) 2 szt.
Ziemniaki puree z masłem 82% tłuszczu ( zawiera nabiał) 100g
Surówka z buraczków 60g
Woda z cytryną 250 ml
Koktajl na bazie maślanki z owocami (zawiera nabiał) 150 ml
CZWARTEK
11.09.2025
Chleb wieloziarnisty (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g,
pasta z tuńczyka (zawiera rybę, jajko, nabiał) 20g, rolada ustrzycka (zawiera nabiał) 20g, ogórek kiszony 20g, rucola 5g
Herbata czarna 250ml
Owoc do pochrupania
Śliwka 1szt
Grochówka z kiełbaską wieprzową na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Pierogi ruskie z ziemniakami i twarogiem ( zawiera gluten, jajko, nabiał ) 4szt
Jogurt naturalny (zawiera nabiał) 50 ml
Woda z cytryną 250 ml
Pieczywo chrupkie razowe (zawiera gluten) 2szt
Pasta z dodatkiem pieczonego buraka (zawiera nabiał) 50g
PIĄTEK
12.09.2025
Chleb pszenny (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, szynka konserwowa 20g, twarożek ze szczypiorkiem (zawiera nabiał) 20g, rzodkiewka 20g, sałata 5g
Kawa zbożowa na mleku (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Papryka czerwona 50g
Barszcz ukraiński z fasolą białą na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Makaron świderki al’a carbonara ( zawiera nabiał) 300g
Woda z cytryną 250 ml
Shake banan – kiwi na bazie jogurtu z dodatkiem siemienia lnianego (zawiera nabiał) 150ml