Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 19.11 – 02.12.2024r..
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
19.11 wtorek | Chleb pszenny z masłem, serek śmietankowy ze szczypiorem i rzodkiewką, herbata z miodem | Kasza gryczana prażona , karczek pieczony w ziołach w sosie własnym, buraczki z jabłkiem i cebulką, kompot z czarnej porzeczki z cynamonem | Krupnik na rosole z pęczakiem, budyń z wanilią, herbatniki ,,be-be”, ananas | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser, kasza | |||||
20.11 środa | Chleb z czarnuszką z masłem, polędwicą sopocką, natką, ogórkiem kiszonym, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z hibiskusa | Kopytka szpinakowe z cebulką, marchewka z jabłkiem i jogurtem, napój cytrynowy z miodem i imbirem, gruszka, | Zupa z soczewicy z ziemniakami, kisiel żurawinowy, biszkopty, | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, , ser, soczewica | |||||
21.11. czwartek | Chleb kukurydziany z masłem, schabem pieczonym w majeranku, papryką, szczypiorem, płatki ryżowe z orzechami na mleku, herbata z cytr. | Ziemniaki z koperkiem, pierś z kurczaka w cebulce z papryką i cukinią, marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy, kalarepka | Krem z dyni z groszkiem ptysiowym , ryż zapiekany z jabłkami i bitą śmietaną | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, orzechy | |||||
22.11 piątek | Chleb pszenny z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorem, kakao , jabłko | Ziemniaki z prażoną cebulką i koperkiem, filet z soli w panierce z sezamem , surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i pestkami słonecznika, kompot z wiśni | Zupa fasolowa z zacierką, ciasto brownie z buraka i jogurtu (wyrób własny), sok owocowy , | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik, | |||||
25.11 poniedz | Chleb z masłem, pasztetem drobiowym, rzodkiewką, szczypiorem, ketchupem, płatki owsiane z bakaliami na mleku, herbata z miodem i cynamonem | Makaron spaghetti, sos boloński z mięsem i warzywami, kapusta czerwona z żurawiną i pestkami dyni, woda z miodem, cytryną i pigwą | Zupa brokułowa z ziemniakami, kasza manna z musem truskawkowo- malinowym, mandarynka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, żyrawina, pestki dyni, kasza manna | |||||
26.11 wtorek | Bułka z ziarnami, z masłem, jabłkiem, bananem, kawa inka na mleku, marchewka i buraczek do gryzienia | Rizotto z mięsem i warzywami , sos pomidorowy z suszonych pomidorów z bazylią, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem w sosie jogurtowym kompot wieloowocowy z imbirem | Zupa ogórkowa ze śmietaną, bułka z masłem, schabem konserwowym, pomidorem , cebulką, herbata rumiankowa, banan | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, | |||||
27.11 środa | Chleb z masłem, mięsiwem pieczonym, pomidorem, cebulką, kasza manna z orzechami na mleku, herbata rumiankowa z imbirem | Makaron mieszany z serem białym, mus truskawkowo- bananowy, woda z miodem, cytryną i imbirem, kalarepa | Barszcz czerwony z ziemniakami, chlebek chrupki, kabanos drobiowy ,,Gryzolek,” papryka, herbata z cytryną | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser | |||||
28.11 czwartek | Chleb razowy z masłem, pastą awokado, sera białego i prażonego słonecznika, papryką, natką, kawa Inka,, | Kasza jęczmienna z kurkumą, pulpety wieprzowe w sosie własnym, surówka z rzodkwi i marchewki z żurawiną, kompot wieloowocowy, melon | Zupa szczawiowo-szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, budyń czekoladowy , wafelek kukurydziany | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, kasza jęczmienna, żurawina | |||||
29.11 piątek
|
Mix chlebów z masłem, Śniadanie kulinarne, (wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, pomidor, szczypior) kawa inka na mleku | Ziemniaki z koperkiem i cebulką, kotlet mięsno- jajeczny z soczewicą, sałatka z ogórka kiszonego z marchewką, papryką i cebulką,, kompot z porzeczki | Rosół z makaronem, chałka z masłem, dżemem słodzonym sokiem jabłkowym, mleko z wanilią, jabłko | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, soczewica | |||||
02.12 wtorek | Chleb wieloziarnisty z masłem czosnkowym i natką, kiełbaski drobiowe na liściu sałaty z sosem pomidorowym, kawa inka na mleku, buraczek | Ziemniaki z koperkiem i cebulką prażoną, jajko sadzone, fasolka szparagowa i mini marchewki z masłem i sezamem, kompot wiśniowy, śliwka | Kapuśniak z kiszonej i białej kapusty z kminkiem , chleb pszenny z masłem, kiełbasą podsuszaną, szczypiorem, herbata z cytryną | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam , jaja, | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.