Z dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego  i Rady (UE)                     nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu             z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym.      Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę”  od dnia  19.11 – 02.12.2024r..

data  I POSIŁEK-      śniadanie II POSIŁEK-     drugie danie III POSIŁEK – zupa+ deser
19.11 wtorek Chleb  pszenny z masłem, serek śmietankowy ze   szczypiorem                          i  rzodkiewką, herbata z miodem Kasza gryczana prażona , karczek  pieczony  w ziołach w sosie własnym, buraczki   z jabłkiem i cebulką, kompot z czarnej porzeczki z cynamonem Krupnik  na rosole z pęczakiem,  budyń z wanilią, herbatniki     ,,be-be”, ananas
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser, kasza
20.11 środa Chleb z czarnuszką z masłem, polędwicą sopocką, natką, ogórkiem kiszonym, płatki kukurydziane                     z mlekiem, herbata z hibiskusa Kopytka szpinakowe z cebulką, marchewka z jabłkiem i jogurtem, napój cytrynowy z miodem i imbirem, gruszka, Zupa z soczewicy z ziemniakami,    kisiel żurawinowy, biszkopty,
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, , ser, soczewica
21.11. czwartek Chleb kukurydziany z masłem, schabem pieczonym w majeranku, papryką, szczypiorem, płatki ryżowe z orzechami na mleku, herbata z cytr. Ziemniaki z koperkiem, pierś                            z kurczaka w cebulce z papryką                         i  cukinią, marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy, kalarepka Krem z dyni z groszkiem ptysiowym , ryż zapiekany                        z jabłkami i bitą śmietaną
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, orzechy
22.11 piątek  Chleb pszenny z masłem, serem żółtym,  pomidorem, szczypiorem,  kakao ,  jabłko Ziemniaki z prażoną cebulką                              i koperkiem, filet z soli w panierce                   z sezamem , surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i pestkami słonecznika, kompot  z wiśni  Zupa fasolowa z zacierką,  ciasto brownie z buraka                               i jogurtu (wyrób własny), sok owocowy ,
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, słonecznik,
25.11 poniedz Chleb z masłem, pasztetem drobiowym,  rzodkiewką, szczypiorem, ketchupem, płatki owsiane z bakaliami na mleku, herbata z miodem i cynamonem Makaron spaghetti, sos boloński              z mięsem i warzywami, kapusta czerwona z żurawiną  i pestkami dyni, woda z miodem, cytryną  i pigwą Zupa brokułowa  z ziemniakami, kasza manna   z musem truskawkowo- malinowym,  mandarynka
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, żyrawina, pestki dyni, kasza manna
26.11 wtorek Bułka z ziarnami, z masłem, jabłkiem, bananem, kawa inka na mleku, marchewka i buraczek do gryzienia Rizotto z mięsem i warzywami , sos pomidorowy z suszonych pomidorów  z bazylią,   sałata  z rzodkiewką                                i szczypiorkiem w sosie jogurtowym kompot wieloowocowy  z imbirem Zupa ogórkowa ze śmietaną,  bułka  z masłem, schabem konserwowym, pomidorem , cebulką, herbata rumiankowa, banan
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, 
27.11 środa Chleb z masłem, mięsiwem pieczonym, pomidorem, cebulką, kasza manna z orzechami na mleku, herbata rumiankowa z imbirem Makaron mieszany z serem białym, mus truskawkowo- bananowy, woda            z miodem, cytryną i imbirem, kalarepa Barszcz czerwony z ziemniakami, chlebek chrupki, kabanos drobiowy ,,Gryzolek,” papryka,  herbata z cytryną
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser
28.11 czwartek Chleb razowy z masłem, pastą awokado, sera białego i prażonego słonecznika, papryką, natką, kawa Inka,, Kasza jęczmienna z kurkumą, pulpety wieprzowe w sosie własnym, surówka z rzodkwi i marchewki z żurawiną, kompot wieloowocowy, melon Zupa szczawiowo-szpinakowa    z jajkiem i ziemniakami,  budyń czekoladowy , wafelek kukurydziany
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, kasza jęczmienna, żurawina
29.11 piątek

 

Mix chlebów z masłem,  Śniadanie kulinarne, (wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, pomidor, szczypior)  kawa inka na mleku Ziemniaki z koperkiem i cebulką, kotlet mięsno- jajeczny z soczewicą,  sałatka z ogórka kiszonego  z marchewką, papryką  i cebulką,, kompot                               z porzeczki Rosół z makaronem, chałka                 z masłem, dżemem słodzonym sokiem jabłkowym, mleko z wanilią, jabłko
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, soczewica
02.12 wtorek Chleb wieloziarnisty z masłem czosnkowym i natką,  kiełbaski drobiowe  na liściu sałaty  z sosem pomidorowym, kawa inka  na mleku, buraczek Ziemniaki z koperkiem i cebulką prażoną, jajko sadzone, fasolka szparagowa i mini marchewki                        z masłem  i sezamem, kompot wiśniowy, śliwka Kapuśniak z kiszonej i białej  kapusty   z kminkiem , chleb pszenny  z masłem, kiełbasą podsuszaną, szczypiorem, herbata  z cytryną
ALERGENY:  mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam , jaja,

 

 

 W naszej kuchni posiłki przygotowywane są  z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w  piecu konwekcyjno- parowym.