AZ dniem 13 grudnia 2014 zaczęło obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów. Informujemy że poniżej jadłospisu z każdego dnia wyszczególnione są alergeny występujące w danym dniu w jadłospisie przedszkolnym. , Jadłospis w Przedszkolu nr 57 ,, Mały Książę” od dnia 01.09.2025 – 12.09.2025 r.
data | I POSIŁEK- śniadanie | II POSIŁEK- drugie danie | III POSIŁEK – zupa+ deser | ||
01.09. poniedz | Bułka maślana z masłem, dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym, makaron na mleku, herbata rumiankowa, marchewka | Spaghetti z makaronu razowego z sosem bolońskim i mozzarellą, sałatka szopska, kompot z czarnej porzeczki z cynamonem | Zupa z soczewicy z ziemniakami, jogurt naturalny z owocami mrożonymi, ciastko owsiane, brzoskwinia | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser, soczewica | |||||
02.09 wtorek | Chleb ziarnisty z masłem, kiełbasą krakowską suchą, papryką, szczypiorem, kawa Inka na mleku | Ziemniaki z koperkiem, udko z kurczaka pieczone w ziołach, mizeria z pestkami dyni, kompot z czarnej porzeczki | Krupnik z miksem kasz, talerz owocowo-warzywny (banan, jabłko, pomarańcza, kalarepa, burak), wafel ryżowy | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja | |||||
03.09 środa | Chleb pszenny z masłem, pasztetem z fileta, pomidorem z cebulką, kakao, gruszka | Naleśniki z mieszanki mąk z serkiem śmietankowym, mus jagodowo- truskawkowy, lemoniada cytrynowa z miodem | Kapuśniak z kapusty mieszanej z majerankiem, chlebek chrupki kabanos ,, Gryzolek”, ogórek, herbata miętowa | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały | |||||
04.09 czwartek | Chleb słonecznikowy z masłem, pastą z makreli z serkiem i pestkami słonecznika, rukolą, kasza manna na mleku, herbata z róży | Ziemniaki z koperkiem i cebulką, kotlet mielony pieczony w piecu, buraczki z jabłkiem i cebulką, kompot wiśniowy | Zupa ogórkowa ze śmietaną, bułka weka z masłem, jajkiem, pomidorem, natką, herbata z cytryną, arbuz | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ryba wędzona, pestki słonecznika | |||||
05.09 piątek | Bułka wieloziarnista z masłem, jajecznica na szynce ze szczypiorem i pestkami dyni, kawa inka na mleku | Kaszotto z pęczaku z mięsem i warzywami, sos pomidorowy, sałatka grecka, kompot śliwkowy | Zupa warszawska na rosole, ciasto drożdżowe, sok 100% pomarańczowy, śliwka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jajka, pestki dyni, kasza jęczmienna, ser feta | |||||
08.09 poniedz | Chleb razowy z masłem, pastą z awokado z serkiem śmietankowym i pestkami słonecznika, rzodkiewką, płatki owsiane z orzechami na mleku, herbata z hibiskusa | Ryż na sypko z kurkumą, filet z indyka w sosie meksykańskim, sałatka z ogórka kiszonego, marchewki, kukurydzy i papryki, kompot wieloowocowy | Zupa owocowa z makaronem, bułka maślana, napój miętowy z cytryną i miodem, morela | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały, pestki słonecznika | |||||
09.09 wtorek | Śniadanie kulinarne wg gustów i pomysłów dzieci ( szynka, ser żółty, pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka)kakao | Ziemniaki pieczone w ziołach, jajko na parze z sezamem, szpinak duszony w śmietanie, kompot wiśniowy | Zupa grochowa, budyń truskawkowy, herbatniki be be banan | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, jaja, sezam, owies | |||||
10.09 środa | Chleb pszenny z masłem, szynką drobiową, ogórkiem zielonym, sałatą, kawa inka, brzoskwinia | Kartacze z mięsem, sos warzywny, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z bazylią i ryżem, kasza manna z musem malinowym | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, kasza manna | |||||
11.09 czwartek | Chleb żytni z czarnuszką z masłem, pasta z jajka i pora, szczypiorem, płatki ryżowe z żurawiną na mleku, herbata rumiankowa | Ziemniaki z koperkiem, filet z dorsza- pieczony, surówka z kapusty kiszonej z pestkami dyni, kisiel do picia, jabłko | Zupa kalafiorowa z zacierką, galaretka z bitą śmietaną i arbuzem, biszkopty | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, sezam , jaja, ryba surowa | |||||
12.09 piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, parówki z cielęciną z sosem pomidorowym, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką, kakao | Makaron z serem, polewa owocowa z owoców mrożonych, lemoniada pomarańczowa z miodem, śliwka | Barczyk ukraiński z fasolką, bułka z masłem, kiełbasą krakowską suchą, pomidorem szczypiorem, herbata z cytryną, kalarepka | ||
ALERGENY: mąka, gluten, mleko krowie, seler, śmietana, śladowe ilości soi, i gorczycy, ser biały | |||||
W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia. Nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Jesteśmy otwarci
na potrzeby dzieci, uwzględniamy alergie pokarmowe. Wszystkie potrawy smażone przygotowywane są w piecu konwekcyjno- parowym.
Catering – Szkoła
01.09.2025
Kasza manna na mleku 250 ml
(zawiera gluten, nabiał)
Chleb graham (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, schab Ojca Grzegorza 20g, ser żółty (zawiera nabiał) 20g, rzodkiewka biała 20g sałata 5g
Herbata czarna 250ml
Warzywo do pochrupania
Papryka żółta 50g
Rosół gotowany na wywarze drobiowo-warzywnym z makaronem ( makaron z mąki durum zawiera gluten, jajko, wywar warzywny zawiera seler) 250 ml
Kotlet mielony wieprzowy ( zawiera gluten, jajko) 60g
Ziemniaki gotowane z wody z koperkiem 100g
Surówka z białej kapusty 60g
Woda z cytryną 250 ml
Shake banan – malina na bazie jogurtu z dodatkiem mięty (zawiera nabiał) 150ml
WTOREK
02.09.2025
Chleb żytni (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasta jajeczna (zawiera jajko) 20g filet złocisty 20g, pomidor 20g, szczypiorek 5g
Herbata owocowa 250ml
Owoc do pochrupania
Jabłko 1szt
Ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem 120g
Ryż biały 150 g
Woda z cytryną 250 ml
Jogurt naturalny z kawałkami owoców ( zawiera nabiał ) 150g
ŚRODA
03.09.2025
Bułka pszenna 1szt. (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasztet drobiowy 20g, ser salami (zawiera nabiał) 20g, ogórek kiszony 20g, rucola 5g
Kawa zbożowa z mlekiem (zawiera gluten, nabiał) 250ml
Warzywo do pochrupania
Kalarepa 50g
Żurek z kiełbasą drobiową i jajkiem ( wywar na zakwasie żytnim zawiera gluten, jajko, seler) 250 ml
Naleśniki z twarogiem z polewą truskawkową
(zawiera gluten, nabiał) 2 szt./ 100ml
Woda z cytryną 250 ml
Arbuz 100g
Wafle kukurydziane 2 szt.
CZWARTEK
04.09.2025
Chleb wieloziarnisty (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g,
szynka konserwowa 20g, serek śmietankowy (zawiera nabiał) 20g, burak gotowany 10g papryka czerwona 15g, roszponka 5g
Herbata czarna 250ml
Owoc do pochrupania
Gruszka 1szt
Koperkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym ( zawiera seler) 250 ml
Makaron świderki z sosem bolognese ( makaron z mąki durum zawiera gluten, jajko) 300g
Woda z cytryną 250 ml
Pomidorki koktajlowe 30g
Serek wiejski (zawiera nabiał) 100g
PIĄTEK
05.09.2025
Chleb pszenny (zawiera gluten) 60g, masło 82% tłuszczu (zawiera nabiał) 10g, pasta awokado z dodatkiem twarogu (zawiera nabiał) 20g, szynka miodowa 20g ogórek zielony 20g, kiełki rzodkiewki 5g
Herbata czarna 250ml
Warzywo do pochrupania
Marchewka 50g
Krem z pomidorów z dodatkiem bazylii na wywarze warzywnym (zawiera seler) 250 ml
Paluszki rybne z mintaja ( zawiera gluten, jajko, rybę) 2 szt.
Ziemniaki puree z masłem 82% tłuszczu ( zawiera nabiał) 100g
Kiszona kapusta 60g
Woda z cytryną 250 ml
Koktajl na bazie kefiru z owocami leśnymi (zawiera nabiał) 150 ml